Login

Register

Login

Register

MENUMENU

Hockey dames Nederland

De eerste hockeycompetitie voor dames in Nederland werd in 1909 opgezet. De tijden van hockeyen in lange rokken met hoeden zijn echter allang vervlogen. De hockey dames Nederland zijn sinds de eerste deelname op een internationaal toernooi in 1970 erg succesvol. Tot nu toe wonnen ze negen keer goud op een EK, acht keer goud op een WK en drie keer goud op de Olympische Spelen!

Dames hockey geschiedenis

Hockey is een sport die al duizenden jaren bestaat. Het huidige hockey begint echter pas vorm te krijgen vanaf de middeleeuwen. De Britten spelen dan een spel genaamd bandy-on-ice. Zij spelen voornamelijk op harde ondergronden zoals ijs en hard zand, dus maken ze de onderkant van hun stick krommer. De naam van het spel verandert dan in hockey-on-ice. Veldhockey doet zijn intrede doordat de hockeyspelers in de zomer bij gebrek aan ijs op gras gingen trainen. De stick was traditioneel gemaakt van hout en had door de jaren heen verschillende krommingen. In de jaren 90 maakte men kennis met de eerste carbonsticks.

In de loop der jaren heeft de hockeysport zich ontwikkeld tot de huidige vorm zoals we die nu kennen. Er wordt nog steeds geëxperimenteerd met regelwijzigingen door de FIH (de overkoepelende wereldhockeybond), waardoor de hockeysport tot de meest progressieve sporten behoort als het om de spelregels gaat.

Dames hockey in Nederland

Dames hockey in Nederland werd geïntroduceerd in 1891. De ijshockeyers gingen in Haarlem in de zomermaanden op gras spelen. Dames moesten wachten tot 1910 voordat ze lid konden worden van een hockeyclub, maar wel onder de strikte voorwaarde dat ze “alleen dinsdag- en donderdagmiddag en zondags tot 12 uur spelgelegenheid kregen.”

Op 16 oktober 1911 volgde de oprichting van een eigen bond: de Nederlandse Dames Hockey Bond (NDHB). Een kleine en vrijblijvende competitie met deelname van acht clubs ging van start, waarbij tot 1927 gespeeld werd volgens de zogeheten ‘Nederlandse regels.’ Net als de mannen gingen de vrouwen een jaar later over op de toen internationaal geldende spelreglementen.

Op last van de Duitse bezetter sloot de NDHB zich tijdens de Tweede Wereldoorlog aan bij de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB), met als gevolg dat de voorzitster van de damesbond het eerste vrouwelijke bestuurslid van de KNHB werd.

Geef een reactie

Door verder gebruik te maken van Hockeygear.eu ga je akkoord met ons cookie beleid. Sluiten