Login

Register

Login

Register

MENUMENU

Als hockeyer moet je je altijd sportief gedragen. De KNHB hecht ook grote waarde aan sportiviteit en respect binnen het spel. Spelers mogen geen voorwerpen op het veld of naar een persoon gooien en mogen niemand uitschelden. Je mag ook geen tijd rekken tijdens de wedstrijd omdat jouw team bijvoorbeeld voor staat. Hieronder wordt kort op een rij gezet wat binnen hockey nog meer wordt gezien als een overtreding.

Hockey straffen
Er zijn ook een aantal regels voor het slag dat wordt gebruikt bij het spel.

  • Een vrije slag: Wordt gegeven bij overtredingen in het gebied tussen de 23-meterlijnen. Bij een overtreding van de aanvaller in het 23 metergebied van de tegenpartij. Ook wanneer de bal opzettelijk in de lucht wordt geslagen. Het is toegestaan bij hockey om bij hockey gebruik te maken van een selfpass. Hierbij mag je dus zelf lopen met de bal en de tegenstander mag pas naderen als jij jouw actie hebt ingezet. Dit mag bij inslag, uitslag en vrije slagen.

 

  • Een strafbal: Een strafbal kan ook wel gezien worden als een penalty. De strafbal wordt genomen op de stip en de schutter heeft maar een kans en het spel ligt daarna ook stil en wordt dan uitgenomen door de andere partij. Overtredingen die kunnen leiden tot een strafbal zijn onder andere het opzettelijke of onopzettelijke overtreding van een verdediger op een tegenstander in de cirkel, dit kan zijn om balbezit te voorkomen of een doelpunt te voorkomen.

 

  • Strafcorners: Strafcorners worden gespeeld achter het strafcorner streepje op de achterlijn. Voor het maken van een doelpunt, moet de bal eerst buiten de cirkel worden gebracht. Een strafcorner wordt gegeven wanneer een verdediger opzettelijk een overtreding maakt binnen zijn 23 meter gebied maar buiten de cirkel is of de bal over de eigen achterlijn speelt. Of bij een onopzettelijke fout in de cirkel die niet had geleid tot een doelpunt. De bal moet buiten de cirkel gebracht worden alvorens er een doelpunt gemaakt mag worden. Het eerste schot, wanneer geslagen mag niet hoger dan de plank in het doel eindigen. Een push mag wel hoog gemikt worden. Om de veiligheid in het spel te houden zijn er nu speciale ”kneepads” van Hockeygear te bestellen waardoor je knieën altijd beschermd blijven! klik hier om dit product te bestellen!

 

  • Shoot-out: Bij een gelijkspel in een knockout-fase of de finale in een competitie kan een shout-out worden ingezet. Hierbij krijgen beide ploegen vijf beurten om te winnen van de tegenpartij in een één-op-één duel tussen een speler en de keeper van de tegenpartij. Ze moeten binnen acht seconde proberen een score te maken en beginnen achter de 23-meterlijn

 

Straffen
Er wordt alleen een straf opgelegd als een team nadeel ondervindt van een overtreding. Deze straffen kunnen gegeven worden aan spelers maar ook aan de teambegeleiders. De scheidsrechter kan een speler verbaal een waarschuwing geven of hij kan een kaart uitdelen. Er zijn drie soorten kaarten binnen hockey:

  • Groene kaart: De speler moet tijdelijk van het veld af ( 2 minuten )

 

 

 

  • Gele kaart: De speler moet iets langer van het veld af ( 5 of 10 minuten )                                                                                                        Bij een gele kaart wordt een speler voor minimaal 5 minuten uit het veld gestuurd. Hij of zij kan dan gewisseld worden door een andere speler. Twee gele kaarten aan dezelfde speler betekent hetzelfde als een rode kaart.

 

 

  • Rode kaart: definitief van het veld                                                                                                                                                                                                                           Bij een zeer ernstige overtreding kan de scheidsrechter een speler voor de resterende duur van de wedstrijd uit het veld sturen. Dit wordt duidelijk gemaakt door het tonen van een rode kaart. Twee gele kaarten aan dezelfde speler betekent hetzelfde als een rode kaart.

Geef een reactie

Door verder gebruik te maken van Hockeygear.eu ga je akkoord met ons cookie beleid. Sluiten