Login

Register

Login

Register

MENUMENU

Hoe ziet een hockeyveld eruit en wat voor soorten velden heb je?

De totale afmetingen van het hockeyveld zijn 91,4 bij 55 meter.

De ondergronden waarop hockey wordt gespeeld kan ook verschillen per club of veld:
• Natuurgras
• Kunstgras (zandingestrooid)
• Waterveld
• Semi-waterveld (tussenvorm water- en kunstgrasveld)

In de winterperiode wordt er zaalhockey gespeeld. Hier wordt er gebruik gemaakt van balken om het veld af te bakenen. Verder verschilt een zaalhockeyveld in ruimte van een normaal hockeyveld. Het veld beperkter van omvang en wordt het aan de lange zijden niet begrensd door zijlijnen maar zijbalken. Daar waar op het veld geldt dat spelers soms vijf meter afstand moeten houden, bijvoorbeeld wanneer de tegenstander een vrije bal neemt, is dat in de zaal drie meter. 23-meterlijnen bestaan niet in de zaal. De regels verschillen dus enorm met normale veldhockey.

Blauwe hockeyvelden

Een nieuwe innovatie in het hockey, het blauw gekleurde kunstgras hockeyveld. Het blauwe hockeyveld zou moeten zorgen voor een betere spelervaring voor beide hockeyspelers als toeschouwers, zowel aan het veld als op de tv. Dit zou een groot voordeel zijn aangezien het spel hierdoor soepeler kan verlopen en het beter te volgen is voor toeschouwers. Maar wat maakt dit blauwe veld beter dan het originele groene veld?

Ten eerste biedt het blauwe hockeyveld een groter contrast ten opzichte van de witte hockeybal. Doordat de bal beter te zien is, kunnen spelers makkelijker anticiperen op het bewegen van de bal waardoor ze makkelijker kunnen spelen. Ook voor de toeschouwers is dit contrast een voordeel. Het zorgt er namelijk voor dat het spel makkelijker te volgen is van buitenaf, waardoor er meer aandacht blijft voor het spel.

Daarnaast is gebleken dat het blauwe veld een betere reactie geeft op een aanpassing in de spelsituatie, ook dit geldt voor zowel de hockeyspeler als de toeschouwer. Deze verbeterde reactie geeft voor spelers de mogelijkheid om sneller in te grijpen of mee te gaan in de situatie, waardoor het spel soepeler verloopt. Voor toeschouwers is het duidelijker om te begrijpen wat er in het spel gebeurt.

Deze combinatie zorgt ervoor dat er steeds meer blauwe hockeyvelden worden geïntroduceerd in de sport.

 

Geef een reactie

Door verder gebruik te maken van Hockeygear.eu ga je akkoord met ons cookie beleid. Sluiten