Login

Register

Login

Register

MENUMENU

Vraag je bij jezelf af welke maat hockeystick je moet kopen? zie hier een uitleg waarbij je er achter welke hockeystick perfect bij jou past!
Verschillende dingen spelen een rol als het gaat om de maat van hockeysticks, zoals:Grays GR 5000 Dynabow Indoor - Online bestellen

  • Sticklengte
  • Gewicht
  • materiaal
  • Positie

Stick lengte

De grootte van de stick hangt niet samen met je positie op het veld, maar met je eigen lengte. Hoe langer de stick is, hoe groter het bereik op het veld. Maar het moet natuurlijk wel handzaam blijven. Want een te lange stick hindert je techniek. De kunst is om hier een ideale combinatie tussen te vinden. Voor de jeugd beginnen de sticks bij 18 inch. Volwassenen kunnen kiezen tot een maximum van 38,5 inch. Als je in de gaten houdt dat de stick nooit boven de navel uit mag komen, dan zit je uiteindelijk altijd goed.

Een stick is ongeveer 91 cm. Er zijn drie classificaties (1 inch = 2,54 cm):

  • Jeugdsticks van 27 tot 35 inch (69 – 89 cm).
  • Volwassen sticks van 36 tot 38 inch (91 – 97 cm).
  • Speelgoedsticks variëren van 21 tot 26 inch (53 – 66 cm).

Koop geen stick “op de groei”. Een stick kan beter iets tekort zijn dan te lang. Bij een te lange stick speel je teveel rechtop en de slag maak je te ver van je lichaam. Terwijl je juist moet leren om diep te spelen.

 

Gewicht

Een stick weegt ongeveer 550 gram. Er zijn drie classificaties (1 oz = 28,35 gram):
Light; 18 – 19 oz = 510 – 539 gram
Medium; 19 – 20 oz = 539 – 567 gram
Heavy; 20 – 23 oz = 567 – 652 gram
Een zware stick kan veel impuls geven (slag) of opnemen (stop). Er is veel kracht nodig om de stick te vertragen of te versnellen. Dat is ook een nadeel, je kunt er geen snelle bewegingen mee maken.
Bij de jeugd willen we nu juist bewegingen aanleren en de slagkracht uit de techniek laten komen. Begin dus maar, als jeugdspeler, om de heavy sticks te laten staan.

Materiaal

De basis van de meeste sticks voor veldhockey is hout of kunststof. Door de hoge kwaliteit van deze materialen zijn ze zeer geschikt om een stevige en stabiele stick mee te maken. De huidige standaard zijn kunststof sticks. Voor extra stevigheid en om meer kracht te kunnen zetten, wordt er tegenwoordig ook veelal carbon  toegevoegd aan de kunststof sticks, die gemaakt zijn van fiberglas, kevlar en dus carbon. Fiberglas zorgt ervoor dat een stick licht is en toch flexibel. Een lichte flexibele stick is fijn voor bijvoorbeeld een spits. Deze wordt in staat gesteld makkelijk ballen aan te nemen en doordat de stick licht is wordt het ook makkelijker om tegenstanders uit te spelen. Het carbon gehalte zorgt ervoor dat de sticks nog harder worden en dat je meer kracht kunt zetten bij het wegschieten van de bal. Geoefende spelers kiezen dan ook graag voor een stick met een hoog carbon gehalte. Voor beginners is een volledig houten stick wat beter te hanteren. Dit materiaal is veerkrachtig waardoor je de bal wat gemakkelijker onder controle houdt. Nadeel is wel dat deze eigenschap er tegelijkertijd voor zorgt dat een deel van de slagkracht verloren gaat. Als laatste kevlar. kevlar heeft de eigenschap trillingen en klappen te absorberen. kevlar zorgt er dan ook voor dat ballen makkelijk en soepel gestopt kunnen worden.

positie

In de hockeyshop van Hockeygear.eu vind je een groot assortiment hockeyspullen van verschillende topmerken. De hockeysticks zijn er in diverse soorten en maten. Zelfs de kromming en het materiaal verschilt per stick. Hierdoor is het vaak lastig om de juiste stick voor je spel te vinden. De beste tip is om je keuze te laten bepalen door de positie waarop je speelt. Want online zijn zowel sticks te koop voor aanvallers als verdedigers en middenvelders. Speel je aanvallend dan is alles erop gericht om snel te kunnen wenden en tussen de tegenstanders door te manoeuvreren. Een lichte stick met een kleine krul aan de onderkant werkt op deze positie het beste. Voor verdedigers geldt juist het tegenovergestelde. Zij moeten de ballen namelijk hard naar voren kunnen spelen. Als middenvelder heb je weer een goede combinatie van deze eigenschappen nodig. Ook hier zijn speciale sticks voor te koop in de hockeyshop.

Door verder gebruik te maken van Hockeygear.eu ga je akkoord met ons cookie beleid.
Sluiten